Büyük Tartışma!..Sokak Köpekleri Dost mu, Düşman mı?

www.haberci18.com İnternet Medyası olarak "Sokak köpekleriyle ilgili daha fazla acı haberin ajanslara düşmemesi için hayvanseverler, yerel yönetimler ve yetkili mercilerin birlikte hareket ederek çözüme yönelik adımlar atması şart." diyoruz.

Büyük Tartışma!..Sokak Köpekleri Dost mu, Düşman mı?
05 Ocak 2019 - 14:59 - Güncelleme: 05 Ocak 2019 - 15:08

Sokak Köpekleri Dost mu, Düşman mı?

 

Onlarında bir yuvası olsun diyoruz ama….

 

Bu gün itibariyle konuyu gündeme taşıyan şahsımız ve İnternet Medyamıza yaşanan bu olumsuzluklara bakarak yorum yapmaya kalkan kim olursa olsun hedef göstermekten geri durmayacağımızı hatırlatırız. Nedenine gelince onlar birer düşman değil desek de zararlı olabilecek durumları da buradan açıklamak zorundayız.

 

Çünkü Kayseri’de köpeğin saldırdığı çocuk öldü. Gündem bile olmadı. Sokaklar başıboş köpeklerle dolu. Yarın, bir gün hangi çocuğu öldüreceği belli değil. Bırakın çocukları biz büyük insanlar bile tedirginiz.

 

Bir gazeteci olarak sadece soruyoruz; sorumuza da cevap arıyoruz. Sokak köpekleri dost mu, düşman mı? Konuya böyle bakılmasını düşünüyoruz.

 

Sokak Köpekleri Saldırıları Yeniden Gündemde

 

Son günlerde artan sokak köpekleri saldırılarına yenileri eklendi. Sokakların ciddi bir sorunu haline gelen sokak köpekleri konusunda çözüm için atılan net bir adımsa henüz yok.

 

İnsanı ve diğer ehli hayvanları sevmeyen köpek severlerden gık çıkmıyor. İnsan mı, köpek mi değerli.? Çocuk parkları, yaya kaldırımları köpek pisliği. Gavura özenti olarak köpek besleyenler ne kedi, ne kuzu, hatta ne de kuş beslerler; o salyalı köpeği kucağında taşırlar bunlarla temas edilip edilmeyeceğini hiç düşünmezler. Bazı hayvan severler merakları geçince köpeği sokağa bırakıyorlar. İnsanlar cadde ve sokaklarda panik ve korku içinde. Tehlike kol geziyor. Devlet tedbir almalı çözüm getirmelidir. Batıdan gelen bu feninizm de hayvan severlikten de bıktık.

 

Yanlış işler kadınlar hk. düzenlemelerde batıyı taklit ediyoruz, yanlış yoldayız. Bu işlerden vaz geçilmeli. İtin hakkı varda, insanın hakkı yok mu? İnsan hakkının hukukunun önemsenmeyip insana zarar veren muzur hayvanın koruması hangi akıl ve mantıkla bağdaşır? Anlamıyorum. Peki; bu Devlet kişinin hayvanlara karşı zararını ödüyor mu?. Bazı basın yayıcılar da iki de bir hayvanları acite ediyor. Hayvan hakkı var ama insanında hakkı var. Her şeyin hakkını zaten İslam belirlemişken Gavurdan ne hakkını öğreneceğiz?

 

Hükümet Bu Yanlışlarından Dönmeli. Özellikle Aile Hukuku Tam Bir Açmaz, İnsanlara Çözüm Getirmiyor.

 

Sokak Köpekleri belgeseliyle sokak köpekleriyle ilgili artan tehlikeyi gündeme taşımış, tarafları dinleyerek çözüm yoluna katkı sunmayı hedeflemiştik. Bazı gazete ve İnternet Medyalarımızda yayınlanan haberlerin üzerinden henüz bir ay geçmeden ajanslara iki sokak köpeği vahşeti daha düştü.

 

Kayseri'de, lise öğrencileri Mehmet Özer (14) ve Hacı Ali Tuğrul (14), okul çıkışı evlerine giderken yaklaşık 25 sokak köpeğinin saldırısına uğradı. Köpeklerin arasında kalan öğrencilerden Mehmet Özer parçalanarak yaşamını yitirirken, arkadaşı Hacı Ali Tuğrul yaralandı.

 

Diğer bir haberse Sakarya'nın Ferizli ilçesinden geldi. Satışı yasak olan pitbull cinsi iki köpek tasmasız halde gezdirilirken yakaladıkları bir yavru köpeği parçalayarak ağır yaraladılar. Köpeklerin sahibinin ve etraftakilerin müdahalesi de yavru köpeği ağır yaralanmaktan kurtaramadı.

 

Bu Vakalar İlk Değil

 

Son bir gün içerisinde meydana gelen köpek saldırıları ilk değil. Geçtiğimiz aylarda da yine bir çok köpek saldırısı haberini seyrettik. Eğer ciddi önlemler alınmazsa, bu iki saldırı son olacak gibi de görünmüyor.

 

Sokaklarda başıboş gezen, insanlara saldıran, farklı türdeki hayvanlara saldırıları ve araç kaportalarını parçalamalarıyla dahi haber olan sokak köpeklerinin, sokaklardaki artışına engel olmak için ciddi önlemler şart.

 

Bir Hevesle Alınıp Sokağa Bırakılıyorlar

 

Bir hevesle alınan köpekler bir süre sonra bakılamayınca, sahipleri tarafından sokaklara terk ediliyor. Sokakta gıda bulmakta zorlanan ve insan şiddetine maruz kalan hayvanlar bir süre sonra saldırganlaşıyor.

 

Köpek sahiplenmek isteyen kişilerle ilgili belirli yeterlilik kriterlerinin ve yaptırımların olmamasıysa sokaktaki köpeklerin çoğalmasının bir başka nedeni.

 

Köpek sahipleri kayıt altında değil ve sahiplendikleri bir köpeği kolayca sokağa terk edebiliyorlar.

 

Yasak olan cinsler kolayca edinilebiliyor.

 

Yasak olan köpek türleri kolayca sahiplenilebiliyor. Kaçak yollarla, yasak türleri sahiplenen köpeklerle ilgili sıkı bir denetimse yok.

 

Daha Fazla Acının Yaşanmaması İçin Çözüm Şart

 

Sokak köpekleriyle ilgili daha fazla acı haberin ajanslara düşmemesi için hayvanseverler, yerel yönetimler ve yetkili mercilerin birlikte hareket ederek çözüme yönelik adımlar atması şart.

 

Aksi taktirde, sokakta katledilmiş hayvan veya bir köpek tarafından saldırıya uğrayarak hayatı altüst olmuş mağdur haberlerinin son bulması çok olası görünmüyor.

 

İlgili kanun sokak hayvanları konusunda Belediyeleri sorumlu tutuyor. Sadece kısırlaştırma bile hayvanın saldırganlığını pasifize ediyor. Belediyeler on sene kadar önce bu hususta büyük çalışma gösterdiler. Fakat artık çalışma çok az. Saldırganlığı belli olan köpekler toplanır, diğer pasif köpekler kalır ve kimseye saldırmadan yaşar gider. Ama; bu inceliği bu çalışmayı maalesef son zamanlarda göremiyoruz.

 

Sokak Kedileri İçinde Önlem Alınmalı

 

Sağlık Yönünden de İslamı Açıdan da Büyük Tehlike!

 

Cadde ve sokaklarda kedilere konan artıklar cadde ve sokaklarda çirkin görüntü oluşturuyor. Bazı yönetmelikler caydırıcı olmuyor, hayvanseverler cadde, mahalle, sokak sakinlerinin huzurlu ve sağlıklı bir düzen içinde yaşamalarını sağlamak yerine cadde ve sokaklara konan ekmek, et, kemik vb. artıkları çirkin görüntüleri de beraberinde getiriyor. Nedeni ise ekmek, et ve diğer ürünler yollara saçılarak insan ayaklarının altına, araçların tekerlerinin altında eziliyor. Buda İslami açıdan günahtır. Sonunda sokaklara atılan, konan ürünlere ismini açıklamak istemediğimiz mahlûklar dadanarak apartmanlara evlere girerek pislik ve mide bulandırıcı rahatsızlıkları oluşturuyorlar.

 

Ülkemizde hayvan severlik görünmek moda çocuklara verilen zarar kimsenin umurunda değil. Asıl hayvan severlik öncelikle insanları korumak ve hayvanlara moda olsun diye alıp sonrada sokaklara atmak değil.

 

 

Bu haber 3008 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 2 Yorum
  • mehmet
    5 yıl önce
    Sokak hayvanları da kainatın birer parçasıdır görmezden gelemeyiz. Evcil olup sahiplerince bakılan hayvanların hiç değilse belli bir yaşam standartı olduğu gibi sokak hayvanlarına da toplum olarak duyarlılık göstermeliyiz ve hepimiz çevremizde, yakınımızda bulunan hayvanları gözetip yardımcı olmalıyız. Ekstra bir şey yapmaya gerek yok artanlarımız onlara yeter sadece ulaşabilecekleri gibi bırakalım.
  • Elif
    5 yıl önce
    Köpekler ne yapıyorsa açlıktan yapıyorlar belediye olarak belirli yerlere mama bırakırsanız hiçbir sıkıntı kalmayacaktır. Bütün mama kaplarının içi çöp ve izmarit dolu.