Yerli Kavun Ve Karpuz'a Rağbet

İlimiz köylerindeki tarlalara ekimi yapılarak yetiştirilerek, satışa sunulan kavun ve karpuzlar vatandaşlar tarafından rağbet görüyor.

Yerli Kavun Ve Karpuz'a Rağbet
24 Ağustos 2019 - 15:57 - Güncelleme: 24 Ağustos 2019 - 16:20

Çankırı’da Tezgahlar Yaz Meyveleriyle Rengarenk

 

İlkbaharın gelmesi ve havaların ısınmasıyla daha fazla boy göstermeye başlayan yaz meyveleri, market, manav ve pazar tezgahlarını renklendirdi.

 

Sıcak yaz günlerinde serinlemenin en iyi yollarından biri de karpuz ve kavun tüketmekten geçiyor.

 

Bu yıl yaz aylarında sıcaklık değerleri yükselince vatandaş kavun ve karpuza yöneldi. Ağustos ayının gelmesi ile birlikte Çankırı kavunu ve karpuzu tezgâhlardaki yerini aldı.

 

İlimiz köylerindeki tarlalara ekimi yapılarak yetiştirilerek, satışa sunulan kavun ve karpuzlar vatandaşlar tarafından rağbet görüyor.

 

Vatandaşın yerli kavun ve karpuza yoğun bir ilgisi olduğunu belirten pazarcı Eyüp Aslan, oğlu Sadık Aslan yerli ürünlerin tercih edilmesinin nedeninin ucuz olması olduğunu söyledi. Aslan, "Yerli kavun ve karpuz Çankırı’mız ve yöremiz ilçelerinde geliyor. Yerli kavun ve karpuza vatandaşın yoğun bir ilgisi var. Malın kalitesine göre fiyat değişir. Birinci kalite kavun 1,5 lira, 1 lira civarında bulunuyor. Bunun yanında karpuzda da durum aynı. Çankırı ilçelerinde yetişen kavun ve karpuzlar şu anda pazarlardaki, tezgahlardaki yerlerini aldı. Şu günlerde tezgâhlarda görmüş olduğunuz kavun ve karpuzların hepsi Çankırı, ilçe ve köylerimizden geliyor. Vatandaş durumdan memnun" dedi.

 

İşi Bilene Bırakın

 

Kavun ve karpuz seçerken işin bilene bırakılması gerektiğini belirten Eyüp ve Sadık Aslan, Çankırı kavun ve karpuzunun eylül ekim aylarına kadar tezgâhlarda bulunacağını söyledi. Aslan, "Kavun ve karpuzda fiyat kaliteye göre olur. Fiyatlar 1,5 liradan başlayıp yukarı veya aşağıya inişli- çıkışlı fiyatlara kadar devam ediyor. Yerli ürünler ucuz olduğu için vatandaşın bu yöne yoğun bir tercihi var. Yerli ürünler tamamen tezgahları doldurmuş durumda. Çankırı kavun ve karpuzu Ekim ayına kadar tezgahlarda bulunur. Büyük kavun ve karpuz tercih edilmeli. Bunun yanında küçük kavun ve karpuz tercih edilmeli. Kavunun ağırlığına da dikkat edilmeli. Açıkçası her insan kavun ve karpuzdan anlamaz. Dışarıdan biri kaliteli kavun ve karpuzu seçemez. Onun için işi bilene bırakmak en iyisidir" diye konuştular.

 

Sonuç olarak, “İlimiz köylerinde üreticiler tarafından tarlalara ekimi yapılarak yetiştirilen kavun ve karpuz, piyasada yerini almaya başladı. Ankara- Çankırı Karayolu kenarında traktör römorklarına sırasıyla dizen yetiştiricileri, yerli kavun ve karpuz satışına başladılar.

 

Vatandaşlar tarafından rağbet gören yerli ürünleri kavun ve karpuzları Yeni Mahalle, Pazar Pazarı Camii Mevkii’nde satışa çıkaran tezgah sahibi Sadık ve Eyüp Aslan, tahtadan yaptığı kapalı tezgahta, yerli kavun ve karpuzlarının satımını yaparak, geçimini sağlıyor. Her yıl aynı adreste tezgâh kurup, kavun ve karpuz, sarımsak, çeşitli tahılgiller sattığını söyleyen baba oğul Aslanlar, “Kavun ve karpuz hasadı yeni başladı,  kavun ve karpuzlarımız bölgenin en iyileri hatta birkaç haftalar sonra Türkiye’nin birçok iline buradan karpuz gönderiyoruz. Çankırı’nın kavunu piyasaya çıktığından bu yana halk, manavda uçuk fiyatlara kadar yükselen kavuna pek rağbet etmiyor. Fiyatı daha ucuz, lezzetli ve taze olan kavunu tezgâhlardan ve traktörcü esnaflardan tercih ediyor. Şu anda kendi şehrimiz ilçe ve köylerinde yetiştirdiğimiz yerli organik kavun ve karpuzları satıyoruz. Satışlarımız çeşitli yerli kavun ve karpuzlar ile başladı, Allah´a şükürler olsun satışlarımız şuana kadar çok iyi gidiyor” şeklinde konuştular.

 

Oğul Sadık Aslan, “Çünkü Çankırı kavunu ve karpuzunun beğenilmesinin en büyük sebeplerinden birisi ise çok tatlı olmasıdır. Bu yüzden vatandaşlarımız çok alıyor. Kendimize ait tezgahta çeşitli ürünleri de satıyorum. Burada gelip geçen özel araçlar olsun, kamyonlar olsun, köy minibüsleri olsun burada durup kavun ve karpuzlarını alıyorlar. Gördüğünüz gibi bu alan sanki meyve pazarı gibi ne ararsan var. Bizlerde bu mevsimde bu işi yaparak para kazanıyoruz. Bu sıcaklığın altında ekmek paramızı çıkartıyoruz. Zor bir iş ama yapacak başka bir iş yok. Kazancımızın yarısından fazlası masraflara gidiyor. Ama yine de şükürler olsun ki ekmek paramızı kazanıyoruz ve alın terimizin karşılığını alıyoruz” diye konuştu.

 

Yerli Kavun ve Karpuz, Daha Fazla Tercih Ediliyor

 

Yerli kavun ve karpuzların daha fazla tercih edildiğini ve lezzetinin de farklı olduğunu söyleyen vatandaşlar, yerli ürünlerin piyasaya çıkmasıyla bugüne kadar yaklaşık 25-50 kilo arasında kavun, karpuz aldığını belirttiler. Yeni olmasına rağmen Çankırı kavunun çok tatlı olduğunu söyleyen vatandaşlar, “İşim nedeniyle her gün merkezde bulunan evim ve işyerime Eyüp efendinin tezgahının bulunduğu mevkiden gidip geliyorum. Yol üstü olduğu için neredeyse meyve ve sebzelerimin tamamını buradan alıyorum. Domatesinden biberine kadar her şey burada var. Üstelik yeni ve taze olan Çankırı kavunu da bugünlerde üreticiler tarafından burada satılmakta. Her yıl bu mevsimde tezgâhlarını kuran üreticiler bu yılda olduğu gibi bol bol traktör römorklarına dizdikleri kavun ve karpuzları satışa çıkardılar. Üreticiler, hem ekmeklerini kazanıyorlar hem de bizim gibi yolda geçenlere de ürettiklerini satarak hizmet etmiş oluyorlar. Yolu buradan geçenlere tavsiyem mutlaka Eyüp ve Sadık Aslan’ın tezgahından kavununu, karpuzunu alıp tadına bakmalarını tavsiye ederim” sözlerini kullandı.

 

Yeni Mahalle, Pazar Pazarı Camii Mevkii’nde tezgahta rızkını kazanmaya çalıştığını söyleyen Eyüp Aslan , “Cenab-ı Allah tüm esnaf arkadaş ve çiftçilerimizin işini gücünü rast getirsin diye hayırlı işler temennisinde bulundu.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu haber 3457 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum