İl Müftüsü Bürhan Keleş'in Miraç Kandili Mesajı

Bizler için müjde ve uyarı niteliğinde önemli ilkeleri barındıran böylesine önemli bir gecenin değerlendirilmesi maksadıyla tüm camilerimizde akşam namazını müteakip kandil programları icra edilecektir.

İl Müftüsü Bürhan Keleş'in Miraç Kandili Mesajı
02 Nisan 2019 - 07:02

Mi’raç Kandili

 

“Kendisine ayetlerimizden bir kısmını gösterelim diye kulunu gecenin bir kısmında Mescid-i Haram’dan çevresini bereketlendirdiğimiz Mescid-i Aksâ’ya götüren Allah’ın şanı yücedir. Hiç şüphesiz O, hakkıyla işitendir, hakkıyla görendir.” (İsra, 17/1)

 

Hicri Recep ayının 27. gecesi yani 2 Nisan Salı günü akşamı Mi’raç gecesidir. Sözlükte gece yürüyüşü anlamına gelen “İsra”, Hz. Peygamber (a.s.)’in bir gece Cebrail (a.s.) tarafından Mekke’deki Mescid-i Haram’dan Kudüs’teki Mescid-i Aksâ’ya götürülmesidir. Merdiven, yukarı çıkmak ve yükselmek anlamına gelen “Mi’raç” ise Hz. Peygamber (s.a.v.)’in Mescid-i Aksa’dan semalara ve nasıl olduğunu bilmediğimiz bir keyfiyette Allah’ın huzuruna yükselmesi olayıdır.

 

Yeryüzünün iki mübarek mabedi olan, Mescid-i Haram ve Mescid-i Aksâ’dan göklere uzanan bu kutlu yolculuk, Peygamberimizin şahsında insanlığın önüne açılan büyük bir ufuk, Allah’ın rahmetine, azametine ve kudretine görkemli bir şahitlik, varlığın özüne ve anlamına yapılan ciddi ve samimi bir yolculuktur.

 

Mi’raç; ferdi, toplumu ve bütün insanlığı yücelten ve yükselten değerlerle buluşarak, zamanın önemini idrak ve sorumluluk bilinci ile her türlü kötülüklerden arınma ve ilahi emirlere teslimiyet göstererek, yüce mertebelere ulaşma azmini kuşanmaktır.

 

Mi’raç; günde 5 vakit namaz ile yükselişin manası, hikmeti, hakikati ve evrensel mesajlarını yaşayarak Âlemlerin Rabbinin sonsuz rahmet ve merhametine ulaşmaktır.

 

Mi’raç, paylaşma, dayanışma, sevgi, saygı ve güzel ahlak gibi değerlerle insani yükseliş için büyük bir fırsat; merhameti azalan kalplerin, eşref-i mahlûkat olma bilinci zayıflayan insanın yeniden dirilişi için en büyük imkândır.

 

Mi’raç; varoluşun gaye ve hikmetini anlayarak, kendisi, çevresi ve Rabbiyle barışık, huzur ve güven içinde bir hayatın;  kan, gözyaşı, işgal, yoksulluk ve sefaletin olmadığı bir dünyanın inşası için çalışmaktır.

 

İsra ve Mi’raç olayı Yüce Allah’ın Sevgili Peygamberine (as) bir mükâfatı, büyük bir ihsanı, eşsiz bir armağanı ve ilahî bir mucizedir. Bu bağlamda, yukarıda ifade edilen ahlak ve değerlerin kazanılması için Rabbimizin: “Allah’a ortak koşmamak, yalnız O’na inanıp yalnız O’na ibadet etmek, ana-babaya iyilik ve hürmet etmek, akrabalara, yoksul ve yolda kalmışlara haklarını vermek, yardım etmek, cimri ve savurgan olmamak, geçim kaygısıyla çocukları öldürmemek, zinaya yaklaşmamak, verilen sözü yerine getirmek, ölçü ve tartıda noksanlık yapmamak, kesin bilgimiz olmayan şeylerin peşine düşmemek, kibir ve gurur yapmamak” hususundaki buyruklarını (İsra,17/21-38) uygulamaya azami özen  göstermeliyiz. Hz. Peygamber’e (as) Mi’raç’ta üç şey verilmiştir: Beş vakit namaz farz kılınmıştır. Bakara suresinin son ayetleri verilmiştir. Allah’a ortak koşmayanların affedileceği ve cennete girecekleri bildirilmiştir.

 

İşte bu hediyelerle Miraç’tan dönen Peygamberimiz (s.a.v.)’i hatırlamak, O’na çokça salat-ü selam okumak bu gecede önemli vazifelerimizden birisidir. Bu geceyi değerlendirme adına yapmamız gereken diğer ibadetler ise kaza namazı kılmak, Kur’an okumak, tevbe istiğfarda bulunmak ve dua etmek olmalıdır. Bu gece bireysel arınma ve yükseliş adına bir başlangıç ve fırsat olarak görülmelidir. Özetle bu gece her birey kendi miracının yollarını aramalıdır.

 

İşte bizler için müjde ve uyarı niteliğinde önemli ilkeleri barındıran böylesine önemli bir gecenin değerlendirilmesi maksadıyla tüm camilerimizde akşam namazını müteakip kandil programları icra edilecektir. İl Müftülüğü kandil özel programımız ise Ahmet Yesevi Camii’nde akşam namazı sonrası düzenlenecektir. Bendeniz Çankırı İl Müftüsü olarak yedisinden yetmişine gücü yeten tüm Çankırılı kardeşlerimi bu gece camilerimize davet ediyorum.

 

Bu duygu ve düşüncelerle kullukta ve insani değerlerde en yüce mertebelere yükselişi simgeleyen Mi’raç Gecesinin başta Çankırı’mız olmak üzere ülkemiz, milletimiz, İslam ümmeti ve tüm insanlık için hayırlara, barışa, huzura, birlik-beraberlik ve kardeşliğe vesile olmasını Yüce Rabbimden niyaz ediyorum.

 

Bürhan Keleş =>Çankırı İl Müftüsü

Bu haber 2834 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum