Necati Keskin

Necati Keskin


Olmaz Olsun Bu Fakirlik

03 Temmuz 2019 - 16:44 - Güncelleme: 03 Temmuz 2019 - 16:46

Günümüz koşullarında yokluk, fakirlik, ele güne el açmak bir lokma ekmek, bir hırka için el etek öpmek insan vicdanını sızlatan yaşam tarzıdır.

 

Allah ülkemdeki hiçbir kimseyi, bu duruma düşürmesin derim.

 

Ramazan günlerini geride bıraktık, Mevla’m nicelerine sağlıklı ulaştırmayı nasip etsin, fakat o eski ramazanlara, eski komşuluklara bakıyorum da eski gelenek görenek, insanlara komşuya, fakir fukara, garip gurabaya bakış açısından hiçbir eser yok.

 

Zihniyetler değişmiş, vicdanlar körlenmiş hatta küflenmiş, acıma hissi, acıma duygusu, merhamet yok olmuş günümüzün insanlığında.

 

İnsanlık zaman geçtikçe eski gelenek ve göreneklerinden uzaklaşıp, kendilerine özgü gurur, kibir kendini beğenmişlik ve yalnız bana duygu ve düşüncesine sahip olanlarında hiç birisinde bölüşüm yok, işte bu toplumda fakir fukara, yetimi gözetme veya düşenin elinden tutma Allah korkusu, kuldan utanma ve arlanma duygusundan eser kalmıyor.

 

Özellikle yaş itibarıyla bizim jenerasyona bakıyorum, kelaynak kuşları gibi neslimiz tükenmek üzere yeni nesilden de hiç umut gözükmüyor, çünkü şu an revaçta olan, çalışmadan hazıra konmaya alıştırılmış yani   düşük profilli bir topum gelecek.

 

Fakir, fukara, garip gurabanın, yetimin, işsizin ve geliri az çok nüfuslu ailelerin Allah yar ve yardımcısı olsun,

 

İyi bir Müslüman olmak için her şeyden önemlisi iyi bir insan olmaktan geçer, Televizyonlara bakıyorsun, zenginler kendi ayarlarında ki insanları iftara davet ediyor, gösteriş meraklıları. Yediği önünde yemediği arkasında, Ramazan’da oruç tutmak, sahur vaktinden akşamın iftarına kadar aç durmak değildir. Lüks otellerin lobilerinde, çeşitli ve görkemli iftar açanlara aslında söylenecek o kadar duygulu sözler var ki.

 

İslam dinini kabullenmiş Müslüman bir ülkede yaşıyoruz, zaten bütün dinlerde israfın haram olduğundan bahseder. Fakat İslam dini paylaşımcıdır, onun için sizlere   hizmet eden, fakir fukarayı düşünmek, israfla çöpe attığınız yemekleri hayatında bile görmeyen insanların varlığını düşünmek, akşam iftarında ağzına aldığın bir zeytin ve hurma tanesini tanımayan insanları düşünmek, yarın ne yiyeceğim diyen yoksulları düşünmek, Dünya’da açlıktan ölen insanları düşünmek İslam inancının şiarındandır.

 

Şimdi de Kurban Bayramı yaklaşıyor, Kurban’ın bir amacı da sadaka demektir. Kurban etinin nasıl pay edileceğini bu ibadete icap eden herkes biliyor.

 

Yukarıda anlattığım garip gurabanın kurban etinden faydalanmayı amaçlayan bu bayram dilerim ramazanda zenginlerin kendi ayarındaki insanlara ramazan iftar davetlerine benzemesin.

 

İslam’ın genel kurallarına uygun akıl ve vicdan sahibi olmanız size yeterlidir.

 

Tekrar görüşmek dileğiyle, sağlıklı ve huzurlu nice bayramlar dilerim…

 

Necati Keskin

 

01.Temmuz.2019

Bu yazı 7297 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum